Oh nee, waarom Iran??!!! - Reisverslag uit Hilvarenbeek, Nederland van pieter dooren - WaarBenJij.nu Oh nee, waarom Iran??!!! - Reisverslag uit Hilvarenbeek, Nederland van pieter dooren - WaarBenJij.nu

Oh nee, waarom Iran??!!!

Door: pieter

Blijf op de hoogte en volg pieter

08 April 2008 | Nederland, Hilvarenbeek

Dat is wat ik regelmatig hoor van mensen die weten dat ik weer op reis ga. Iran staat behoorlijk negatief bekend bij de meeste mensen. Het Midden-Oosten en dus ook Iran, worden vaak meteen geassocieerd met Islam, extremisten, Iran-Irak oorlog, Khomeini, gesluierde vrouwen etc. wat voornamelijk komt door de Westerse media die dan ook alleen maar met negatieve beelden komt.
Maar is dat dan het echte Iran of heeft dit land ook nog een andere kant???
Ik denk van wel en daarom meen ik hier toch een verantwoord stukje te moeten schrijven.
Op de eerste plaats is dit land 23 keer groter dan de Benelux met een populatie van 110 miljoen inwoners in 2015, die overwegend moslim zijn. Omdat de Islam een enorme hoeveelheid aanhangers heeft, kunnen we daar gewoonweg niet meer omheen en ik hoop er iets meer over te weten te komen.
Daarnaast is Iran potentieel een van de rijkste landen van de wereld. Ook dat spreekt me aan en ik vraag me af wat daarvan op dit moment terug te vinden is.
De basiselementen voor een bloeiende economie zijn er in ruime mate voorhanden. Grondstoffen als olie, gas, steenkool, koper, ijzer, zink, tin, goud en uranium lijken onuitputtelijk. Ik ben daarom ook erg benieuwd naar het 'echte' Iran, een van die landen waar we zo van afhankelijk zijn geworden, zolang de alternatieve energiebronnen niet goed van de grond komen. Iran is wel de nummer 3 op de lijst van olieproducerende landen wat neerkomt op 5,6 miljoen vaten per dag in 2010. En dat de bevolking daar tot op heden maar mondjesmaat van heeft kunnen meeprofiteren komt, behalve door verschillende oorlogen, mede doordat een groot deel van die oliegelden tot voor kort verdween naar West-Europese en Amerikaanse bedrijven.
Een andere reden waarom dit land me boeit is omdat op mijn middelbare school Iran, samen met het naburige Mesopotamie, bestempelde als de bakermat van onze beschaving. Juist in dit gebied komen de eerste schrifttekens vandaan, net als het aardewerk, het wiel, de astronomie, de wiskunde, een geweldige architectuur en de eerste steden. Juist in dit gebied vestigden de nomaden zich duizenden jaren geleden als eerste en werden geleidelijkaan boeren met een vaste verblijfplaats. Men hoefde dus geen voedsel meer te verzamelen, maar men ging het voortaan zelf verbouwen. Men vond al snel oplossingen voor de onregelmatige neerslag door er ondergrondse waterkanalen aan te leggen etc. Ook daarvan hoop ik iets te kunnen meepikken.
Daarnaast lag Iran aan de Zijderoute, de eerste handelsweg van China naar het Middellandse Zeegebied, waar oa. zijde, lakwerk, porselein naar het oude Rome, Griekenland, Turkije en Egypte werden vervoerd. Omgekeerd brachten Westerse handelaren wol, kruiden en juwelen naar China. Ik ben benieuwd wat we daarvan nog terug zullen zien.
Tot slot hoop ik natuurlijk te kunnen genieten van de overweldigende andere gebouwen met de prachtige en kleurrijke mozaieken, de zeer afwisselende natuur van zee tot woestijn en bergen met eeuwige sneeuw. Zeker niet op de laatste plaats hoop ik in contact te kunnen komen met de geweldige, gastvrije mensen.
Kortom: Ik hoop weer op een boeiende en aangename reiservaring. Hoe kan dat beter dan te gaan backpacken met zijn tweeen door Iran. Daarom dus.

pieter

Inmiddels ben ik al weer geruime tijd full-time aan het vervangen op BS Berkeloo te Berkel-Enschot. Bedankt voor het vertrouwen en de prettige samenwerking en wellicht tot later. pieter van dooren tel : 06 - 11.64.79.45 e-mail: surinaampje007@gmail.com pvdooren@caiway.nl site : www.ligorio.nl www.pietervandooren.waarbenjij.nu NOG EVEN DIT. KINDEREN JUNGLE SURINAME STEUNEN? DIT KAN OP MEERDERE MANIEREN: 1. DOOR (oudere)ONTWIKKELINGSMATERIALEN TE SCHENKEN. 2. DOOR KINDEREN FINANCIEEL TE STEUNEN, ZODAT HIJ/ZIJ IN DE STAD VERVOLGONDERWIJS KAN VOLGEN!!! KENNIS IS TOEKOMST!!! Neem gerust contact met me op!!!

Actief sinds 20 Juni 2006