afscheidsfeesten... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van pieter dooren - WaarBenJij.nu afscheidsfeesten... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van pieter dooren - WaarBenJij.nu

afscheidsfeesten...

Door: pieter

Blijf op de hoogte en volg pieter

14 Augustus 2007 | Suriname, Paramaribo

contacten:
e-mail : surinaampje007@gmail.com
website: www.ligorio.nl

'Alle goede dingen in 2en,' luidt een bekend Nederlands spreekwoord, maar hier is het 'Alle goede dingen in 5en'. Nou, dat heb ik geweten. Het 1e feest met alle kinderen van de school, was op do. 9 aug. op Awarradam. De voorbereidingen hiervoor startten op di. de 7e. Alle kinderen hebben een zakje rijst, 1 SRD en wat brandhout meegebracht. We hebben 15 jagers gevonden; waaronder 10 kinderen die met geweer de hele dag in het bos voorbij Awarradam hebben rondgestruind op zoek naar wild. Het resultaat zie je op de foto. Zo gingen er ook 4 kinderen mee die vis moeten zorgen. De schoonmakers (waaronder ik) hebben met houwer de picknickplek schoongemaakt en de hut waar die dag gekookt gaat worden. 's Avonds bij schemer, moe maar voldaan terug en de vrouwen hebben nog het een en ander schoongemaakt van de buit.
Eindelijk is het dan donderdag...de big day. Ik heb van alles ingekocht; softdrank, stroop (ranja), broodjes en beleg, snoep etc want het moet iets onvergetelijks worden voor ze dus geen honger vandaag. Alles wordt ingeladen en alle kinderen hebben een cup (beker), bord en lepel bij zich. Terwijl de trommelaars aan de waterkant ons uitzwaaien met Afrikaanse zang, gaan we op weg met 3 volle boten enthousiaste kinderen (zie foto). Veel kinderen zijn hier nog nooit eerder geweest, terwijl het zo vlakbij is. Na een uurtje varen komen we aan en alles wordt uitgeladen, ballonnen en slingers worden opgehangen en iedereen zoekt een plekje bij het water. Prachtig om te zien. Dan komt de laatste boot met de trommelaars en zangers aan en iedereen maakt zich op om ze te verwelkomen. Ik heb het vaker gezien bij Brokodays en dat is telkens weer een moment om kippenvel van te krijgen, zo mooi. Het wordt een fantastische dag zonder huilende kinderen en zonder ruzies. 's Middags komen er nog enkele basja's langs en de hoofdkapitein, want iedereen is welkom volgens de traditie. Ook de toeristen komen nog even kijken. Na het eten van de rijst wordt er opgetreden en gedanst. Na 18.00u pakken we alles in en is het tijd voor de terugreis, zodat we nog met de duister terugzijn. Het doel is bereikt.
Het 2e feest wordt de dag later gevierd met een select groepje bij mijn huis. Op zo. de 12e is er een afscheidsdienst in de kerk. Ik voorzie de tweede lezing en aan het einde houd ik een afscheidswoord. De hoofdkapitein, basja's en andere gasten zijn speciaal gekomen. De kerk zat helemaal vol. Elke geleding doet een dankwoord. Ik word helemaal de hemel in geprezen en er wordt een cadeau overhandigd. Na de mis is het weer de hoogste tijd voor een drankje. Ik had nog een fles whisky die schreeuwde om te worden genuttigd. 's Avonds geven de vrouwen een feest in mijn klaslokaal. De trommelaars en een dj komen ook. Om 3.00u 's nachts zijn we gestopt, overigens op mijn verzoek want ik moest de volgende ochtend nog veel doen en ze werden vervelend en om 11.00u was het tijd voor het vliegveld. Dat werd me overigens niet in dank afgenomen, maar goed. Uiteindelijk is alles zeer geslaagd afgerond. 'Je moet stoppen op het hoogtepunt' luidt het spreekwoord toch.

• 14 Augustus 2007 - 17:14

Bas:

Ha Pieter,

Mooi, zo'n afscheidsfeest! Ik kijk er naar uit je binnenkort weer te ontmoeten!
    Groet,
    Bas

• 15 Augustus 2007 - 04:00

Anita:

Nameste Pieter,

Wat goed dat jullie dit feest hebben georganiseerd. De kinderen zullen dit niet snel vergeten. Ze houden er een mooie herinnerng aan over en dat is het aller belangrijkste. Mooi om je verblijf in het binnenland zo af te sluiten.
    Geniet nog van je laatste dagen in Suriname en veel succes met de terugreis.

Anita

pieter

Inmiddels ben ik al weer geruime tijd full-time aan het vervangen op BS Berkeloo te Berkel-Enschot. Bedankt voor het vertrouwen en de prettige samenwerking en wellicht tot later. pieter van dooren tel : 06 - 11.64.79.45 e-mail: surinaampje007@gmail.com pvdooren@caiway.nl site : www.ligorio.nl www.pietervandooren.waarbenjij.nu NOG EVEN DIT. KINDEREN JUNGLE SURINAME STEUNEN? DIT KAN OP MEERDERE MANIEREN: 1. DOOR (oudere)ONTWIKKELINGSMATERIALEN TE SCHENKEN. 2. DOOR KINDEREN FINANCIEEL TE STEUNEN, ZODAT HIJ/ZIJ IN DE STAD VERVOLGONDERWIJS KAN VOLGEN!!! KENNIS IS TOEKOMST!!! Neem gerust contact met me op!!!

Actief sinds 20 Juni 2006